Bisiklet Bakımı Nedir? Nasıl Yapılır?

Bisiklet Bakımı Nedir? Nasıl Yapılır?
Bisiklet Bakımı Nedir? Nasıl Yapılır?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bisikleti isterseniz günlük hayatta kullanın isterseniz ara ara kullanın her zaman bakımlı ve kullanıma hazır halde bulundurmanız gerekir. Bir bisikletin bakım süresi ne kadar sıklıkla ve hangi şartlarda kullanıldığına göre değişiklik göstermektedir. Arazide, engebeli olan yollarda, yağmurlu günlerde bisiklet kullanan kişi diğer kullanıcılara göre daha sık bir şekilde bakım ve temizlik yapmalıdır. Bisikletin ömrünün uzun olmasını ve performansının aynı kalmasını istiyorsanız eğer bisikletin parçalarının ve kadronun temiz tutulması şarttır.

 

Bisiklet temizliği için çok fazla bir malzemeye gerek yoktur. Bir kova su, sabun, sünger ve diş fırçası tüm işinizi görecektir. Fakat etkili bir yağ çözücü dişli zincirdeki ve zincirdeki yağın temizlenmesine tozlardan arınmasına yardımcı olacaktır. Bisikletin çamurluğu, kadrosu, zinciri, vitesi ve dişlileri üstüne temizleyici ve etkili bir yağ çözücü dökünüz. Daha sonra güzelce durulayınız. Durulama bittikten sonra iyice kurulamanız gerekir çünkü iyice kurulanmazsa pas oluşma ihtimali bulunur. Jantları, dişli fren rotorları gibi frenleme yüzeylerine dikkat ederek bisikletin gövdesini bisiklet cilası ile parlata bilirsiniz.

Bisiklet Parçalarının Bakımının Önemi

Sürekli ya da ara sırada kullansanız bisikletin tekerlerinde bulunan hava oldukça önemlidir. Kötü bir şekilde şişirilmiş olan lastiğin patlama olanağı oldukça yüksektir. Lastikleri şişirmek için PSI ve bar göstergeli olan bir ayak pompasına ihtiyaç olur. Lastik basınçları ölçülerek bisiklet çeşidine göre hava basılmaktadır. Lastikler günlük kullanımda zamanla doğal basıncını kaybetmektedir. Sürüşünüz konforlu ve verimli olması için lastiklerin genel olarak düzenli periyodlarda temizlenmesi gerekir.

 

Bisiklette aşınmış olan fren balataları hiçbir işinize yaramamaktadır. Yivleri göremiyorsanız eğer yıpranmış oldukları anlamına gelmektedir. Yeni fren balatalarının takılması oldukça basit bir işlemdir ve ekonomik olarak da çok uygundur. Dilerseniz kendiniz de bu fren balatalarını takabilirsiniz. Bazı bisikletlerin fren sistemleri birbirinden farklı olduğu için alanında uzman olan kişiler tarafından değiştirilmesi daha sağlıklı olacaktır.

 

Frenlerin sıkıştırılması ve gevşetilmesi de bisiklet bakımlarının arasında bulunmaktadır. Eğer frenlerinizin durumu yavaşlamışsa ve fren kolunu sıktığınız zaman geri geliyorsa gevşemiş olan frenlerin sıkılması gerekir.

 

Pedalların ve zincirlerin düzenli olarak belirli aralıklarla yağlanması gerekmektedir. Bisikletin yan tarafına bakılarak veya arka tekerleği havaya kaldırılarak bütün zincirler kontrol edilir. Pedalı bir tur döndürerek yağlanma ve paslanma durumunu kontrol edin ve gıcırtı seslerini dinleyerek yağlanmanın durumunu kontrol ediniz. Eğer bu problemler bulunmaktaysa gerekli olan zincir temizliği yapılmalıdır.

 

Bisikletin koltuk ayarı da oldukça önemli bakımlardan bir tanesidir. Konforlu bir sürüş yapmanız için sürüş tarzınıza uyacak şekilde selenizin konumunu hafifçe yükseltmeyi ya da indirmeyi denemelisiniz. Sele boyunun olması gereken boyutu bel hizası ile aynı olmalıdır.

 

Bisiklette jant ve jant teli ayarları genel olarak çok sık bakım isteyen bir parçadır. Fakat telleri ara ara kontrol etmeniz gerekir. Telleri tek tek elinizle arp çalar gibi nazik bir şekilde kontrol etmeniz gerekir. Bütün teller aynı tonda ses çıkartmalıdır. Jant ve jant tellerini kontrol etmek için bisiklet tellerinin ayarlarını tekerlekleri çevirerek de anlayabilirsiniz. Eğer bir problem gözetiyorsanız bakımını yaptırmanız oldukça önemlidir.

 

Bisikletten gerekli performansı alabilmeniz için tüm bu bakımların zamanında yapılması oldukça önemlidir. Belirli aralıklarla bakım yaptırmanız bisikletinizin ömrünü uzatır ve performansını hep aynı tutar.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Giriş Yap

Bilge Yazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!