Türkiye’nin Sanayi Politikası

Türkiye'nin Sanayi Politikası
Türkiye'nin Sanayi Politikası
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyeti Devleti özellikle Turgut Özal döneminden sonra liberal ekonomiye geçişini tamamlamış. Devlet kontrolünde bulunan şirketleri özelleştirerek daha açık yapılı bir ekonomi sistemini benimsemiştir. Böylece Türkiye’nin günümüz sanayi politikası olan özelleştirme ve açık pazar mantığı benimsenmiştir. Tarihte sanayi politikasının şekillenmesi ise aşağıdaki gibidir.

Türkiye’nin Sanayi Politikası

Sanayi Politikalarının Devlet Kontrolünde Olması Sanayi politikaları devlet kontrolünde olduğu zaman daha içine kapalı bir ekonomi modeli oluşur. Bu ekonomi modelinde sanayileşme daha gelişmemiş durumda kalır. Sanayileşmenin temel mantığında maliyeti düşük olan malların üretilerek ihraç edilmesi, maliyeti ülke içinde pahalı olan ürünlerin ise yurtdışından ithal edilmesi sağlanır. Böylece ihracat üzerinden elde edilen para yurtdışından gelen ürünler için karşılanır. Ekonomi tamamen devlet kontrolünde olursa ve devlet kurumların yönetiminde söz sahibi olursa ekonomi içine kapalı hale gelir. İthalat ve ihracatın önü kapanır.

Atatürk’ün Devletçilik Politikası ve Liberal Ekonomi

Atatürk sanayileşmeyi desteklemesine rağmen Devletçilik ilkesi Türkiye Cumhuriyeti Devletinin liberal ekonomiden nispeten uzak kalmasına sebep olmuştur. Bu konuda dikkat edilmesi gereken nokta devlet ilk kurulduğu dönemde zenginlerin olmayışından dolayı özel sektörün sanayileşmeyi destekleyecek ve girişimcilik yapacak yeterli sermayeye sahip olmayışıdır. Türkiye’nin Sanayi Politikası Bu nedenle devletçilik ilkesi sadece bu girişimcilere destek olmuş ve onlara ilk adımı atacak desteği vermiştir. Türkiye’de sermaye sahipleri ortaya çıkmaya başladıktan sonra devletçilik ilkesi en başta niyetlenildiği gibi ortadan kalkmış ve daha liberal bir sisteme doğru adım atılmıştır.

Özelleştirmenin Sanayi Politikasına Etkisi

Özelleştirmeler sivil girişimcileri adım atmaya teşvik ederek açık ekonomi modelini canlandırır. Sivil girişimciler özelleştirmeler ile beraber sermaye sahibi olup sanayileşmeyi artırmışlar ve ülke ekonomisine daha fazla üretim yaparak destek olmuşlardır. Türkiye’nin Sanayi Politikası Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan beri maksat olarak görülen muhasır medeniyetler seviyesine ulaşmak sanayileşmenin teşviki ve elde edilmesi ile mümkündür. Bu yönde adımlar atılmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Giriş Yap

Bilge Yazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!