İleri Yaşta Gebelik ve Doğumla İlgili İstenmeyen Durumlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İleri Yaşta Gebelik ve Doğumla İlgili İstenmeyen Durumlar Günümüz şartlarında kadının iş hayatındaki yerinin artması ve kariyer planlamasında ki zorluklar, ileri yaşta gebelik yapanların sayısını arttırmaktadır. Erken yaşlarda yumurta rezervleri daha sağlıklı olmasına rağmen, ilerleyen yaşlarda bu oranın gittikçe azaldığı bilimsel bir gerçek. Ayrıca yapılan araştırmalar bize, 40 yaş ve üzeri hamileliklerde anne ve bebek sağlığının 18-40 yaş dönemine oranla daha çok risk barındırdığını gösteriyor.

İlerleyen Tıp Ve 35 Yaş üstü Gebe Kalma Yöntemleri

Kadınların kültür seviyelerinin artması ve iş hayatında aktif rol oynamaları, çocuk sahibi olma planlarını ötelemelerine sebebiyet veriyor. Fakat tüp bebek tedavisindeki gelişmeler ileri yaşta gebelik için başarı oranlarını arttırıyor. İleri Yaşta Gebelik ve Doğumla İlgili İstenmeyen Durumlar Son 20 yılda tüp bebek çalışmaları için dünya çapında daha fazla bütçe ayrılmaya başlandı.

Buna bağlı olarak ön hazırlık için kullanılan ilaçlar ve enjeksiyonlar, alınan yumurtaların kalitelerini ölçebilen teknolojilerle, daha sağlıklı embriyolar meydana geliyor ve bebeğin anne karnında tutunabilmesi daha muhtemel oluyor.

Ayrıca eskiden embriyo dondurma işleminde başarı olarak taze embriyoya göre yarı yarıya bir fark vardı. Gelişen embriyoloji bilimi ile birlikte bu oran, neredeyse dondurulmuş yumurtalardan daha başarılı sonuçlar alınmasına sebep oldu.

Tüp Bebek Tedavisi Artık Herkes İçin Daha Ulaşılabilir Durumda

Geçmiş yıllarda tüp bebek tedavisi sadece özel merkezlerde yapılıyordu. Buna bağlı olarak bu işlem hem daha maliyetli hem de daha zahmetli bir haldeydi. Fakat gelişen tıp bilimi ile birlikte bütün şehirlerimizde uygulanabilen ve her kesimden insanın kolaylıkla ulaşabileceği bir konuma geldi.

Bu imkanların artması ile yerleştirilen embriyolar için bazı yasal sınırlandırmalar getirildi. Daha fazla embriyo yerleştirilmesi gebe kalma oranını arttırdığı gibi anne ve bebek sağlığını tehlikeye atıyordu. Yapılan düzenleme sonrasında 35 yaş altındaki kadınlara 1. Ve 2. Deneme için sadece 1 embriyo, 3. ve daha fazlası için ise 2 embriyo yerleştirilebiliyor. 35 yaş ve üzeri için ise 2 embriyoya izin veriliyor.

40 Yaş Üzeri Gebeliğin Riskleri

İlerleyen yaş ile birlikte kadın vücudundaki değişimler gebelik sırasında yaşanabilecek risklerin artmasına sebep oluyor. İleri yaşta gebeliğin istenmeyen oluşabilecek riskli komplikasyonlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Gebenin yaşıyla orantılı olarak bozulan damar yapısı kan dolaşımını etkileyebilir ve fetüsün sağlığını tehlikeye atabilir.
  • Down sendromu ve bazı genetik bozuklukların görülme oranı erken yaştaki hamileliklere göre daha fazladır.
  • Tansiyon, şeker gibi hastalıklar ileri yaşta kadınlarda daha fazla görülebileceğinden hamilelik süresini de oldukça etkiler.
  • Eşinin rahim duvarına yapışması ve yerleşmesi gibi değişkenler daha fazla görülmekte olup, ölümcül kanamalara sebep olabilir.

Bütün bu nedenler erken doğum riskini arttırsa da sanılanın aksine normal gebelikte olduğundan çok daha büyük risk oranlarını barındırmaz.

Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

Özellikle ileri yaş gebeliklerde düzenli doktor kontrolü, herhangi bir riske karşı bol dinlenme ve düzenli-dengeli beslenme önem verilmesi gereken konular arasındadır. İleri Yaşta Gebelik ve Doğumla İlgili İstenmeyen Durumlar Ağır eşyalar kaldırılmamalı ek olarak stresten uzak durulmalıdır. Doktor tavsiye etmedikçe günlük aktivitelere devam edilebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Giriş Yap

Bilge Yazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!