Bisiklette Dişli Oranları

Bisiklette Dişli Oranları
Bisiklette Dişli Oranları
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bisiklette Dişli Oranları Bir bisiklette dişliler üç bileşen alanına ayrılmaktadır. Bu dişliler şu şekildedir; ön aktarıcıyı içeren ayna kol, arka aktarıcıyı içeren ruble kasnak tekerlekleri, kaydırıcılardır. Ayna kol dişlileri kranklara takılmaktadır. Birçok yol bisikleti bunlardan ikisine sahip olabilir. Ayna kol adı verilen dişliler, iç çarklarda ve dış çarklarda diş sayısı ile açıklanmaktadır.

Bisiklette Dişli Oranları

Yol bisikletlerini üç kategoride sınıflandırıla bilinir. Standart, yarı kompakt, kompakt olarak adlandırılır. Standart olan bir zincir setinin büyük olan çarkında 53 diş bulunur ve iç kısmında bulunan çarkta 39 diş bulunmaktadır. Yarı kompakt bir zincir setinde olan çarkta 52 diş bulunurken iç kısımda ise 36 diş bulunur. Kompakt bir zincir setinin büyük olan çarkında 50 dişten oluşurken iç kısmında 34 diş bulunmaktadır. Bu kategoride bulunan dişlilerin arasındaki en zorlu düzeneğe sahip olan standart kurulumudur.

Kompakt adı verilen en kolay düzeneğe sahip olan dişlidir. Bisikletlerde genel olarak küçük çarklarda 11 dişliden en büyük olan çarklarda 32 dişliye kadar değişiklik gösteren 9 ile 12 adet çark bulunmaktadır. Bisiklette Dişli Oranları Çark sayısındaki önem bisikletin hızlılığını açıklar. On iki çark on iki hızlı bisiklet anlamına gelmektedir. Aktarıcılar gidon üzerinde bulunan kaydırıcılar tarafından çalıştırılmaktadır. Aktarıcı, zinciri önde bulunan iç ve dış çarklar arasında ve rublede bulunan dişli çarklar üzerinde kaydırılmaktadır.

Arka aktarcı sağ kaydırma kolu kısmından, arka aktarıcı sol kaydırma kolu kısmından çalıştırılmaktadır. Bisiklet dişli oranları, ayna kol dişlisindeki diş sayılarının, rublede zincirde bulunan çarkın diş sayısına bölünerek bulunmaktadır. Bu tam olarak arka tekerleğin bit tur pedal çevrilmesi sonucu yapmış olduğu dönüş sayısını belirlemektedir.

Bisiklete Dişli Adeti

Bisikletlerin sürüş ve tahrik dişlisi olarak iki dişli bulunmaktadır. Pedallara ya da motor krank miline bağlı kalan tahrik dişlisi ve arka tekerleğe bağlı kalan tahrik dişlisidir. Tahrik dişlisi daima tahrik edilen dişliden daha büyük olur ve dişleri yukarı kısma kaydırdıkça, zincir ön kısımdaki basamaklı olarak daha büyük tahrik dişlisiyle birleşme yaparak aynı zamanda arkada daha küçük bulunanlara geçmektedir. Tahrik dişlisi teker oranını arttırarak arkada bulunan tekerleğin dönüş hızını arttırmaktadır. Bu durum ise pedal çevirmeyi oldukça zor hale getirmektedir.

Dişli oranı hesaplanmak istendiğinde sürüş ve tahrik zincir dişlilerinin göreli olan boyutlarının fonksiyonunu ve çaplarını bölerek hesaplayabilir. Fakat sadece dişleri saymak oldukça kolaydır. Ön dişli ve arka dişli çarkları arasında bulunan diş sayısı oranı bisikletin hareket etmesinde önemli bir şekilde rol oynamaktadır. Dişli çarklarının çap oranları ile üzerinde yer alan dişli sayılarının oranları birbirlerine eşittir. Bisiklette Dişli Oranları Pedalı çevirme hızı ile dişli sayısının oranı direkt olarak bisikletin hız oranını, harcanmış olunan enerjiyi ve alınan yolu etkilemektedir.

Bisiklet dişlilerinin oranının hesaplanması bu kadar basit işlemlerle yapılmaktadır. Standart on zincir setinin hesaplanması diğerlerine göre daha zor bir sisteme sahiptir. Kompakt zincir sistemi ise en basit hesaplanma şekline sahiptir. Dişlilerin işlevi ve bisikletin diğer parçalarına etkisi anlatılmıştır. Bisikleti kullanım amacınıza göre dişli bir bisiklet seçmeniz gereklidir. Kullanım amacınızın dışında bulunan bir dişli bisiklet sizin faydanıza olmaya bilir ve işlerinizi zorlaştırabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Giriş Yap

Bilge Yazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!