Ebus Nedir?

Ebus Nedir?
Ebus Nedir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ultrasonografi ses dalgalarının vücudumuzda farklı doku ve organlara çarpıp yansıma durumuyla görüntü elde etme yöntemidir. Ebus Nedir? Bu yöntemde ses dalgaları dokulara ve organlara gönderilen ses dalgaları geri yansımakta ve bu da bize dokunun görüntüsünü aktarır. Biyopsi yapılmak istenen lenf bezi ve tümörden ultrason görüntüsü alındıktan sonra bronkospun içinden bir iğne gönderilmekte ve ultrason görüntüsüyle lenf bezi ve tümörden örnek alınması sağlanır.

Ebus Nedir?

Bir avantajı da kan damarlarından ultrasonla görüntülenmesi ve bu sebeple damarların zedelenme riskini ortadan kaldırmaktadır. Ebus Nedir? Bu yöntemde bronkoskopi yapılan kişiye lokal ve genel anestezi yapılarak uygulanmaktadır. Normal bir bronkoskopi işlemine göre zamandan da kazanılır. Çünkü bu işlem yalnızca 10 ila 20 dakika arasında zaman almaktadır. Bu işlem yapıldıktan sonra hastalığın taşıyıcısı günlük yaşantısına rahatça devam edebilir. Bu işlem yapılırken acı hissi yoktur.

Ebus Yönteminde;

  • Ağrı
  • Acı
  • Kesik
  • Ameliyat izine rastlanmaz.

Ebus, bir çeşit bronkoskopi yöntemidir. Ebus Nedir? Bu yöntem; akciğer kanseri, tüberküloz, sarkoidoz, enfeksiyon rahatsızlıkları ve lenfomalar gibi birçok hastalığın teşhisinde kullanılır. Bronkoskopi, özellikle uzun yıllardır alt solunum yolları rahatsızlıklarında kullanılan bir yöntemdir. Havayollarının içindeki bulguları doğrudan ve dolaylı olarak gözlenebilmesini sağlar ve hastalıklı bölgelerden örnek alınabilmesini sağlar.

Ancak bronşlarda anormallik olmayan birçok akciğer rahatsızlığında durum ciddiyetine bağlı olarak ameliyata kadar gitmektedir. Bunun nedeni de tanı koymak içindir. Başka bir yöntem ise, bronkoskop ile görmeden dışarıdan alınan bazı örnekleme yöntemi vardır ancak bu çok tercih edilmez çünkü alınan verimden endişe duyulur.

Ebus Hangi Hastalıkların Tanısında Kullanılır?

Bu yöntem havayollarına yani bronşlara yakın olan lenf bezindeki büyüme yapan kanser hücreleri, lenfoma, tüberküloz, enfeksiyon ve akciğer rahatsızlıkları tanısının birçoğunda kullanılır. Kanser rahatsızlıklarında bu hastalık yanında kanserin kaçıncı seviyede, ileri mi yoksa erken tanı mı olduğunu belirler.

Bu yöntemle birçok rahatsızlığı ameliyat olmadan hastalık tanısı konuyor. Onkoloji rahatsızlıklarında yaşantımızda en çok tercih sebebi haline gelen yöntem olmuştur. Ebus Nedir? Özellikle sarkoidoz, tüberküloz gibi göğüs boşluğu içinde lenf bezlerinden biyopsi alınmasına da olanak sağlar. Ve bu kolaylık cerrahi yöntemlerin uygulanmasından hastayı kurtarır.

Kanser Hastalarında Ebus Yöntemiyle Tanı

Kanser hastalığı sinsi bir hastalık olarak bilinir. Önceden kanser tanısı koymak da bu nedenle zor bir durumdu ancak Ebus yöntemiyle rahatlıkla tanı konulabiliyor ve kaçıncı derece kanser olduğu, kanser tipi belirleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Giriş Yap

Bilge Yazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!