Türkiye’deki AVM’ler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’deki AVM’ler Türkiye’de yaklaşık son 8 yıldır bir AVM çılgınlığı aldı başını gitti. Özellikle büyük illerde neredeyse her ilçede bir hatta ili veya üç AVM hayatımıza girdi. Üreten toplum yerine tüketen topluma dönüştüğümüz bu günlerde zaten AVM’ler bizim bu durumumuza cevap verir niteliktedir. AVM dediğimiz zaman içerisinde eğlence alanlarının, bir sürü yerli ve Dünyaca ünlü giyim mağazasının, elektronik mağazanın, beyaz eşya veya ev eşyası mağazasının ve en önemlisi de koca bir katın yemek bölümüne ayrıldığı alanlardır.

Türkiye’deki AVM’ler

Hafta sonları, işin ve yorgunluğun stresini atmaya insanların gelip doluştuğu tek yer konumundadır şu anda. Her memleket ve her yaşta insan için içeride bir şeyler yapılacak olması ve talebin bu kadar fazla olması ülkemizde AVM açılmasını hızlandırmıştır. Aslında bakılırsa olay gayet basit, arz ve talep meselesidir. Talep üst seviyede olduğu için dolayısı ile AVM açılması da kaçınılmaz bir sondur.

Türkiye Çapında Mevcut AVM Alanları

Şu an için ülkemiz de tam 426 adet çalışan AVM vardır. Seksen bir adet ilimiz olduğunu baz alırsak, il başına ortalama 5,2 AVM düşmektedir. Ancak Türkiye’de AVM olmayan illerde vardır. Şimdi hep beraber. Türkiye’deki AVM’ler Türkiye’de ki AVM’lerin dağılımına bakalım. Türkiye için ilk AVM 1988 yılında meşhur Galleria adı altında açıldı. Kısa sürede popüler oldu ve çılgın tüketici akımına uğradı. Son sekiz yılda ise yüzde %82 artış sağlamışlardır. Türkiye’de şu anda 20 ilde AVM bulunmamaktadır. Bunlar; Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Batman, Burdur, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kırşehir, Kilis, Muş, Niğde, Rize, Sinop, Şırnak ve Tunceli.

Kalan bütün illerimizde ise AVM vardır. Türkiye’de en çok AVM bulunan ilimiz ise nüfusu en kalabalık olan ilimiz İstanbul’dur. İstanbul’da tam olarak 35 AVM vardır. İstanbul’u, Ankara 19, İzmir 16 olarak takip etmektedir. AVM’ler ayrıca hat safhada istihdam imkanı sağlamaktadır. Genellikle genç ve öğrenci kesim için iş imkanları sunmaktadır. Ancak verilen düşük bütçeli maaşlar ve uzun (esnek) çalışma saatleri göz ardı edilemeyecek bir problemdir. Ancak eleştirilse de AVM’ler Türkiye’de hızla çoğalmakta ve tahminlere göre 2023 yılında sayılarının 500’ü geçmesi beklenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Giriş Yap

Bilge Yazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!