Oruca Ait Niyetler Nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oruca Ait Niyetler Nelerdir? Oruca kalp ile niyet etmek yeterlidir. Bu niyetin dil ile yapılması sahih olduğu gibi oruç tutmak amacıyla sahura kalkılması da bir niyettir. Başta ramazan orucu, tayin edilmiş olan adak ve nafile oruçlar için niyet vakti; güneşin batışından başlayıp kuşluğa kadar devam etmektedir. Bu zaman diliminde niyet edilebilmektedir. Ancak güneş batmadan önce ya da tam istiva zamanında (güneşin tam tepe noktasında olduğu ve kerahet vakti olarak kabul edilen zaman) ya da akşama kadar hiçbir oruç için niyet edilemez. Bu durum misafir, hasta ve sağlıklı fark etmeksizin herkes için aynıdır. Niyetin, tüm kaza ve kefaret oruçları ile adak oruçlarında geceleyin ya da ikinci fecrin başlangıcında yapılması zorunludur. Ayrıca hangi orucun tutulacağı da niyet ile tayin edilmelidir. Herhangi bir oruç için fecirden sonra niyet edilirse ve bunlardan hangisinin tutulacağına dair kalp ile tayin yapılmazsa bu oruçlar sahih kabul edilmez. Niyet ettim yarınki günün orucunu tutmaya, yarın oruç tutmaya ya da yarın nafile oruç tutmaya şeklinde söylem yapılabilir.

Oruca Ait Niyetler

Ramazanda tutulan her bir oruç için her gün ayrıca niyet etmek gerekmektedir. Oruca Ait Niyetler Nelerdir? Bunun sebebi araya gecelerin girmesidir. Diğer yandan bir kaza orucuna fecrin doğuş vaktinden sonra niyet edilirse bu durumda kaza sahih olmaz ve nafile oruç tutulmuş kabul edilir. Bu orucun bozulması gibi bir durumda ise kaza edilmesi gereklidir. Zira başlanmış olan bir ibadet yarıda bırakılmamalıdır.

 

Bir kişi daha güneş batmadan önce yarın oruç tutayım diye niyet eder ve o yarınki günün istiva (kerahet vakti) zamanına kadar uyursa oruç tutmuş sayılmaz. Ancak güneşin batmasından sonra aynı niyeti etmiş olursa orucu sahih kabul edilir. Bir kişi hem oruca hem de iftara niyet etmemiş olursa kabul gören rivayete göre oruçlu sayılmaz. Yine gece herhangi bir oruç için niyet edip fecrin doğuşundan önce bu niyetinden vazgeçerse sahih olur. Ancak oruçlu bir kişi, orucunu bozmaya niyet edip bozmazsa yalnızca niyet ile orucu bozulmuş sayılmaz.

ORUCA NE ZAMAN VE NASIL NİYET EDİLİR?

Niyet edilmesi istiva zamanına kadar caiz olan oruçlar için gündüz niyet edildiği durumda o günün başlangıcından itibaren oruç tutmaya özen gösterilmelidir. Oruca Ait Niyetler Nelerdir? Aksi halde oruç tutulmuş olmaz. Yani niyet edildiği andan itibaren oruç tutulmaya başlanmamalıdır. Ramazan gecesi ya da gündüzünde bayılan bir kişi, istiva zamanından evvel kendine gelerek oruca niyet ederse orucu kabul olmuş olur.

 

Ramazan ayı içerisinde başka vacib bir oruca niyet eden kişi, Ramazan orucuna niyet etmiş sayılır. Bir oruç için hem kefaret hem de nafileye niyet edilir ise bu niyet kefaret olarak caiz kabul olur. Ancak bir oruç için hem kazaya hem de yemin kefaretine niyet edilirse bunların hiçbiri geçerli olmaz. Çünkü aralarında zıddiyet mevcuttur. Bu nedenle o oruç bir nafile oruç olmuş olur. Bir ya da birkaç ramazandan orucu kazaya kalmış olan kişiler, bunların kazasını tutarken ‘Niyet ettim üzerime kazası ilk vacib olan oruca’ şeklinde bir söylem gerçekleştirmelidir. Bunun dışında belirtmeden sadece kazaya niyet etmesi de yeterli olmaktadır.

 

Adet hali içinde bulunan bir kadın, gece oruca niyet edip fecirden önce temizlenirse orucu sahih kabul edilir. Esir bulunan kişiler için ise şu husus geçerlidir: Eğer ramazan ayının girip girmediği bilinmiyorsa araştırılır ve ona göre oruç tutulur. Oruca Ait Niyetler Nelerdir? Tutulan oruç ramazana rastlamış ise orucu ramazandan sayılmaktadır. Ancak ramazandan öncesine rastlamış ise bu oruç caiz olmaz ve sadece nafile bir oruç olur. Son olarak ramazan günlerinden eksik olarak tutulan oruçlar, daha sonra kaza orucu olarak tutulmalıdır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Giriş Yap

Bilge Yazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!