Defi Sistemlerinin Avantajı Nedir?

Defi Sistemlerinin Avantajı Nedir?
Defi Sistemlerinin Avantajı Nedir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Defi Sistemlerinin Avantajı Nedir? Hiçbir otorite ve merkeze sahip olmayan işlemlerin yapısıdır. Merkeziyetsiz ve de finans kavramlarının birleşmesiyle oluşmuş kavram DEFİ sistemi olarak bilinir.

Defi sistemi

Defi sistemi için en iyi örnekler Etherium ve Bitcoin benzeri sistemlerdir. Çünkü bu iki sistem de otorite ve merkeziyet bulunmaz. Yalnızca para transferinden ibaret olmadığı için çok gelişmiş diğer finansal işlevler de akla gelmelidir.  Bu işlevler şunlardır;

  • Merkeziyetsiz borsa
  • Kredi almak
  • Kredi vermek
  • Alışveriş
  • Sigorta
  • Pazaryeri

Defi Ne Amaçla Ortaya Çıktı?

Özgürlük hedefiyle kripto birimleri ortaya çıktığında daha demokratik olan bir finans mekanizması için tasarlanmıştır. Bir diğer sebebi ise geleneksel sistemlere ulaşamayan kimselerin finans ile ilgili işlemleri gerçekleştirebilmelerini sağlamaktır.

Bu insanların sayısı neredeyse 1,7 milyardır. 1,7 milyar insan geleneksel işlemlere erişememektedir. Defi mekanizması da mevcut finansal işlemlere erişemeyen bu insanlara erişmeyi hedeflemektedir.

Defi Sisteminin Avantajları

İnsanlarda bankacılık sistemlerine karşı bir güvensizlik duygusu mevcuttur. İşte bu güvensizliği tekrar güvene çevirebilen sistem DEFİ’ dir. Defi Sistemlerinin Avantajı Nedir? Bu güvensizlikler 2008 yılında yaşanan ekonomisel krizde yaşanan bankasal çökmelerden de kaynaklanmıştır. Bu yüzden bu sitem birçok açıdan avantaj sunar. Bu avantajlar şunlardır;

  • Kripto para ortamına yeni coin sağlanmasını destekleyerek fon biriktirir
  • Merkeziyetsiz ve otoritesiz borsaların ortaya çıkmasını sağlamak
  • DEFİ kullanan insanların sistemde borç alıp-vermesine ortam sağlamak
  • Para üzerine kurulmuş bankacılık sistemlerinin herkesçe kullanılmasına olanak sağlar

Ayrıca hükümetlerin geçersiz para üreterek insanların varlıklarının bir anda yok olması gibi tehlikeleri DEFİ projeleri önler.

Bu Sistemin Farkı Nedir?

Bu sistem sahip olduğu ağlara bağlı olan birçok cihazla belli bir formül üstünden işlem yapmanızı sağlar. Bu işlemlere merkeziyetçi bir müdahale yapılması oldukça imkansızdır. Bu sistemin çalışabilmesinin şartı bu sitemin kullanılmasıdır. Sistem kullanımındaki işlemler kendine has bir DEFİ algoritması üzerinden gerçekleşir.

DEFİ Kullanım Alanları Nelerdir?

Kendine has bir algoritmaya sahip olan bu sistem kendine oldukça güvenerek kullanıcılarına geleneksel finans sistemlerinden çok daha iyi bir hizmet vereceğini iddia eder. Bu yüzden daha avantajlı işlevselliği vardır. Kullanıcıları kendine has algoritması ve işlevselliği sayesinde dünyanın her yerinde hızlı, güvenli ve masrafsız bir şekilde para transferi gerçekleştirebilir. Bir kullanıcının sahip olduğu varlığını tokene dönüştürebilir. Yani bu şekilde hem transfer edilebilmesini hem de değer verilmesini sağlar. Kendi bünyesinde kurduğu borç alıp-verme sistemiyle de kullanıcılarına kolaylıklar sunar.

DEFİ’nin Gelişimi

Defi sistemine proje demektense konsept olarak görmek daha mantıklıdır. 2018 yılında MakerDAO popülerleşince meydana çıkmış bir mekanizmadır. En başlarda daha farklı isimlerle de anılmıştır. Bu sistem aradaki aracıları ortadan kaldırdığı için getiri potansiyelini yükseltir. Bu durum yine geleneksel sistemden çok daha iyi olduğunu göstermektedir. DEFİ’nin gelişimi ile kullanıcılara kendi bankası olma imkânı sunularak iyi ilerlenmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Giriş Yap

Bilge Yazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!