İbn-i Sina Kimdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İbn-i Sina Kimdir? “Büyük Üstat” olarak bilinen İbni Sina batılıların hekimlik yönünü konu almıştır. 980 yılında Efşane köyünde dünyaya gelmiştir. Sadece tıp alanında değil aynı zamanda felsefe, matematik, kimya ve tıp alanında da kendini kanıtlayacak işler yapmıştır. Aynı zamanda astronomi gibi alanlarda da çalışmalar göstermiştir. Kendinden sonraki nesillere örnek olacak eserler ortaya çıkarmıştır. İbni Sina 10 yaşındayken Kur’an’ı tam olarak ezberlemiş ve hatim etmiştir. İbni Sina’nın babası da bilim insanıdır. 16 yaşında eğitim hayatına başlamıştır. Eğitim hayatında 2 yıl gibi kısa bir süre içerisinde bitirmiştir. Kalp ve damar sisteminin temelini atmıştır. Büyük ve küçük kan dolaşımını birbirinden ayırmıştır. Tıbbın Kanunu ve iyileşme adındaki eser 17. asrın ortalarına kadar Avrupa’da üniversitelerde okutulmuştur. Her zaman tıp alanında ön plana çıkmıştır.

İbn-i Sina Kimdir ? İbn-i Sina Hakkında

Sultanların İyileştiricisi

İbni Sina Buhara sultanını hastalıktan kurtarmıştır. Bu başarısının karşılığında Sarayı kütüphanesine kullanabilme imkânına erişmiştir. İbn-i Sina Kimdir? İbni Sina 19 yaşına geldiğinde doktor ünvanı kazanmıştır. Doktor unvanını kazandıktan sonra ücretsiz bir şekilde hastaları tedavi etmeye başlamıştır. 21 yaşına geldiği zaman babası vefat etmiştir. Gazneli Mahmut İbni Sina ya kendi himayesi altına almak istedi. Fakat İbni Sina bu durumu kabul etmedi. Daha sonra Batıya doğru göç etmeye başladı. Deniz kıyısında yer alan korkan bölgesine yerleşerek burada yaşamını sürdürmeye başladı. Bu süre içerisinde ‘Tıbbın Kanunu’ adında bir kitap yazdı. Daha sonra Hanedan Emiri İbni Sina’ya hapis cezası vermiştir. İbni Sina savaş bitene kadar hapiste kalmıştır.

İbn-i Sina Hakkında Az Bilinenler

“İlahi Komedya” isimli oyun içerisinde yer almıştır. İbni Sina’nın portresi Fransa’da Paris Tıp Fakültesi binasında asılı bir şekilde duruyor. İbni Sina dünya genelinde tanınan ve yaptığı eserler ile herkese örnek olan insanlardan biridir. İbn-i Sina Kimdir? Bunun en büyük kanıtı da dünya genelinde pek çok ülkede para, zarf ve pulların üzerine resminin asılmış olmasıdır. Aynı zamanda Ay üzerinde İbni Sina adında bir krater de yer alıyor. İbn-i Sina’nın başlıca eserleri ise şunlardır;

– El Hutub

– Kibü’ş Şifa

– El İşret Vet Tenhibat

– Hikmeti Meşrikiyye

– Eb Dustur-ut Tıbbi

– Hikmeti Meşkiyye

– Kitabün Necat

– Lasanül Arab

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Giriş Yap

Bilge Yazar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!